Geen widgets gevonden in de zijbalk
Notenbars maken: 2 recepten, ook glutenvrij

Notenbars zijn heerlijk als tussendoortje of voor bij de koffie. Ze zijn makkelijk te maken en je kunt ze op veel manieren variëren. In dit artikel geven we twee recepten voor notenbars: een klassieke versie met honing en een glutenvrije versie.

Notenbars bestaan meestal uit een combinatie van noten, zaden, gedroogd fruit, honing of siroop en bindmiddelen als eieren of havermout. Je kunt het recept helemaal afstemmen op je eigen smaakvoorkeur.

Het resultaat is een smakelijke, energierijke en makkelijk mee te nemen snack. Perfect dus voor onderweg of als gezond tussendoortje.

Klassieke notenbars met honing

Dit recept voor notenbars is de klassieker: met honing voor een natuurlijke zoetheid. Het bevat verschillende noten en zaden voor structuur en smaak. Eieren en havermout zorgen dat de bars goed samenkleven.

Deze homemade notenbars zijn heerlijk krokant. De honing geeft een fijne zoetheid die goed past bij de hartige noten. Je kunt het mengsel ook nog aanvullen met gedroogd fruit zoals cranberries, dadels of abrikozen voor extra smaak.

Omdat deze notenbars geen bewerkte suikers bevatten maar de natuurlijke zoetstof honing, geven ze je lichaam langdurige energie.

Glutenvrije notenbars

Deze glutenvrije notenbars zijn ideaal als je geen gluten verdraagt of gewoon zin hebt in een gezond recept zonder tarwe. Ze bevatten havermoutvlokken in plaats van gewone havermout, zodat er geen gluten in zitten.

Voor de zoetheid gebruiken we agavesiroop in dit recept. Agavesiroop heeft een lage glycemische index, waardoor de suikers langzamer in je bloed opgenomen worden. Ideaal dus voor een energierijke snack die je bloedsuikerspiegel geleidelijk doet stijgen.

Net als in het klassieke recept zitten er in deze glutenvrije notenbars verschillende noten en zaden. Je kunt het mengsel ook aanvullen met je favoriete gedroogde vruchten.

Tips voor het maken van notenbars

Of je nou voor het klassieke recept met honing gaat of de glutenvrije variant, met deze tips lukt het zeker om zelfgemaakte notenbars te maken:

– Gebruik amandelen of cashewnoten voor een romige textuur.

– Voeg zaden als pompoenpitten, sesamzaad of zonnebloempitten toe voor bite.

– Varieer met verschillende noten zoals walnoten, pecannoten, hazelnoten, paranoten, etc.

– Kies je favoriete gedroogde fruit zoals dadels, cranberries, abrikozen of rozijnen.

– Smelt de honing of siroop au bain marie zodat het goed mengt door de andere ingrediënten.

– Druk het mengsel goed aan in de bakvorm voor stevige repen.

– Bewaar de notenbars in een afgesloten trommel, zo blijven ze lekker krokant.

Type notenbar Belangrijkste ingrediënten Voordelen
Klassieke notenbars met honing Noten, zaden, gedroogd fruit, honing, eieren, havermout Natuurlijke zoetstof, langdurige energie
Glutenvrije notenbars Noten, zaden, gedroogd fruit, agavesiroop, havermoutvlokken Geen gluten, lage GI
Tips Amandelen voor romige structuur, zaden voor bite, variëren met noten en gedroogd fruit Perfecte textuur en smaak

Veelgestelde vragen

Hoe lang zijn notenbars houdbaar?

Zelfgemaakte notenbars blijven ongeveer 2 weken goed in een afgesloten trommel. Bewaar ze op een koele, donkere plek. Je kunt ze ook invriezen.

Kun je notenbars maken zonder honing?

Jazeker, in plaats van honing kun je bijvoorbeeld rijststroop, agavesiroop, ahornsiroop of gewone suiker gebruiken om de bars te zoeten.

Welke noten gebruik je het beste voor notenbars?

Amandelen en cashewnoten geven een lekkere romige structuur. Maar je kunt variëren met allerlei noten zoals walnoten, hazelnoten, pecannoten, paranoten, etc.

Hoe snijd je de notenbars?

Laat de notenbars eerst goed afkoelen en opstijven. Gebruik dan een scherp mes om nette repen of blokjes te snijden.

Kun je notenbars invriezen?

Jazeker, notenbars invriezen is ideaal als je er veel in één keer maakt. Wikkel de bars in huishoudfolie en bewaar ze in een afgesloten bakje of zak in de vriezer.

Conclusie

Notenbars zijn dankzij de vele variatiemogelijkheden een heerlijke en gezonde snack die je makkelijk zelf kunt maken. Of je nu houdt van een klassiek recept met honing of een glutenvrije variant: notenbars zijn perfect voor onderweg of als tussendoortje.

Probeer de twee basisrecepten in dit artikel eens uit en experimenteer met je eigen combinaties van noten, zaden en gedroogd fruit. Veel plezier en succes met het maken van je eigen notenbars!

Door