Geen widgets gevonden in de zijbalk
Grootste songfestival hits aller tijden

Het Eurovisie Songfestival is al decennialang een van de populairste muziekevenementen in Europa. Sinds 1956 strijden landen tegen elkaar in een spannende competitie om de beste liedjes. In de loop der jaren zijn er veel iconische nummers voortgekomen die tot de verbeelding spraken. Welke zijn de grootste Songfestival hits aller tijden?

In dit artikel zetten we de best scorende en meest memorabele Songfestival liedjes voor je op een rij. Van Waterloo van ABBA tot Arcade van Duncan Laurence: het zijn stuk voor stuk krakers die Eurovisiegeschiedenis hebben geschreven.

Lees snel verder voor een overzicht van de absolute nummer 1 hits van het Songfestival door de jaren heen!

Waterloo (ABBA)

Het Zweedse viertal ABBA won in 1974 het Songfestival met het onvolprezen Waterloo. Het liedje werd wereldwijd een enorm succes en betekende de internationale doorbraak voor de band. De catchy popmelodie en de sterke vocalen zorgden voor een onvergetelijk optreden. Waterloo wordt gezien als een van de beste Eurovisie-inzendingen aller tijden.

Nel blu dipinto di blu (Domenico Modugno)

De Italiaanse zanger Domenico Modugno maakte in 1958 furore met zijn liedje Nel blu dipinto di blu, beter bekend als Volare. Het nummer, dat gaat over een man die droomt dat hij kan vliegen, werd een ware wereldhit. Volare wordt gezien als een van de meest invloedrijke Eurovisie-inzendingen uit de beginjaren van het festival.

Euphoria (Loreen)

De Zweedse zangeres Loreen won in 2012 met het nummer Euphoria. De catchy, dansbare track was een schot in de roos en werd een enorm succes in Europa. Het liedje bereikte in veel landen de top van de hitlijsten. Euphoria wordt gezien als een van de sterkste Songfestival-inzendingen van de afgelopen decennia.

Arcade (Duncan Laurence)

Duncan Laurence zorgde in 2019 voor de eerste Nederlandse Songfestival-winst sinds 1975. Zijn prachtige powerballad Arcade raakte direct de gevoelige snaar. Het liedje over verloren liefde werd geprezen om de emotionele vocalen en pakkende opbouw. Arcade staat bij velen te boek als een van de mooiste Eurovisie-inzendingen aller tijden.

Satellite (Lena)

De Duitse zangeres Lena won in 2010 met het vrolijke popnummer Satellite. Het liedje met de pakkende melodie en bijbehorende act leverde Lena een ruime overwinning op. Satellite groeide uit tot een Europese hit en wordt gezien als een van de sterkste Duitse inzendingen van de laatste jaren.

Rise Like A Phoenix (Conchita Wurst)

De Oostenrijkse travestiet-artiest Conchita Wurst zorgde in 2014 voor een van de meest memorabele Songfestival-optredens ooit. Met het krachtige nummer Rise Like A Phoenix trok ze de aandacht van heel Europa. De sterke boodschap van eigenwaarde en empowerment maakte diepe indruk. Rise Like A Phoenix staat bij velen in het geheugen gegrift als Songfestival-hoogtepunt.

Fairytale (Alexander Rybak)

De Noor Alexander Rybak won het Songfestival in 2009 met het vrolijke nummer Fairytale. De pakkende melodie en bijzondere vioolact zorgden voor een magische act. Fairytale werd een grote hit in heel Europa. Het liedje wordt gezien als een van de sterkste Noorse inzendingen uit de Songfestival-geschiedenis.

Songfestivaljaar Winnaar Winnaarslied
1974 ABBA (Zweden) Waterloo
1958 Domenico Modugno (Italië) Nel blu dipinto di blu (Volare)
2012 Loreen (Zweden) Euphoria
2019 Duncan Laurence (Nederland) Arcade
2010 Lena (Duitsland) Satellite
2014 Conchita Wurst (Oostenrijk) Rise Like A Phoenix
2009 Alexander Rybak (Noorwegen) Fairytale

Veelgestelde vragen

Wanneer werd het Eurovisie Songfestival voor het eerst gehouden?

Het allereerste Eurovisie Songfestival vond plaats in 1956 in Zwitserland. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de grootste muziekevenementen ter wereld.

Wie heeft het Eurovisie Songfestival de meeste keren gewonnen?

Ierland is het succesvolste Songfestival-land aller tijden, met maar liefst 7 overwinningen. Daarna volgen Zweden (6x), Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (5x).

Hoe vaak heeft Nederland het Songfestival gewonnen?

Nederland won 4 keer het Eurovisie Songfestival: in 1957, 1959, 1969 en 2019. We eindigden ook vaak bij de beste 5, maar na 1975 duurde het 44 jaar tot Duncan Laurence voor de volgende Nederlandse winst.

Wie heeft de meeste punten ooit gehaald op het Songfestival?

De Noor Alexander Rybak scoorde in 2009 maar liefst 387 punten met zijn liedje Fairytale, een record dat nog steeds stand houdt. Loreen (2012) en Salvador Sobral (2017) volgen met respectievelijk 372 en 758 punten.

Wat is de minimale leeftijd om mee te doen aan het Songfestival?

De minimale leeftijd om voor een land uit te komen op het Songfestival is 16 jaar. De Italiaanse zangeres Gigliola Cinquetti was in 1964 met 16 jaar de jongste deelnemer ooit.

Hoeveel landen doen mee aan het Songfestival?

Het aantal deelnemende landen varieert per jaar, maar ligt meestal rond de 40. In 2021 deed een recordaantal van 39 landen mee aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

Wie bepaalt welk land het Songfestival wint?

De winnaar van het Eurovisie Songfestival wordt bepaald door een combinatie van vakjury’s uit de deelnemende landen en televoting door het publiek thuis. Beide scores tellen voor 50% mee.

Conclusie

Het Eurovisie Songfestival heeft al vele prachtige, krachtige en catchy liedjes voortgebracht. Van Abba’s Waterloo tot Duncan Laurence’ Arcade: er zijn talloze iconische inzendingen geweest die de geschiedenis in zijn gegaan als Songfestival-hoogtepunten. Ieder jaar strijden landen vol passie om Europa te veroveren met muziek. Dat maakt het Songfestival zo’n uniek en spannend evenement voor miljoenen kijkers. De tijd zal leren welke nummers van de komende jaren zich zullen voegen bij het rijtje onvergetelijke Eurovisie-hits aller tijden!

Door